Jebel Toubkal in Morocco
Afrika

Jebel Toubkal in Morocco

21 Mar 2014

Omdat we hadden besloten dat we toch ook graag wilde hiken in onze twee vakantie, maar een middenweg zochten tussen een week en een paar dagen kwamen we op de trek naar Jebel Toubkal. Leuk, dachten we, twee dagen in de bergen en goed wandelen. Wat we ons niet zo realiseerden was het volgende. De summit ligt op 4200meter, wij kwamen vanaf 600m in Marrakech. Een behoorlijke stijging. De eerste dag begonnen we nadat we werden afgezet op 1600m samen met onze gids vrolijk aan onze hike door prachtig berggebied. De besneeuwde heel erg hoge top in de verte? Die zagen we niet, te druk met om ons heen kijken..

De sneeuw begon op 2900m. No problem! Hier waren we op gekleed! Maar de hoogte begon al aardig zijn tol te eisen, we waren dan ook erg blij dat ons guesthouse in zicht kwam. Een guesthouse met alleen maar mannen. Slik. Maar liefst 30 man-mannen die kwamen ijs klimmen, skien of hiken. Annie voelde zich als enige vrouw niet helemaal 100% op haar gemak. Het gezamenlijk eten naar binnen schrokken in de eetzaal hielp daar niet echt aan mee. Een slapeloze nacht met hoofdpijn door de hoogte ook niet en de mannen die ‘s ochtends voor haar neus stonden te roggelen en hun neus leeg haalden boven de wasbak al helemaal niet. En het was pas 05.00u. Het had die nacht weer een meter gesneeuwd en de tocht naar boven zou bar en boos worden..

Op 4000m nog zo’n 200m onder de summit was het gedaan. Tranen, de zoveelste sneer naar Eddie, hoofdpijn en bevroren vingers. Ja, ik zat behoorlijk aan mijn tax. We hadden door de winter thuis 0 conditie en deze toch in anderhalf dag naar de top was veel te zwaar. Maar we gingen door, na een korte pauze. Je kunt natuurlijk niet opgeven wanneer je zo dichtbij bent. Of het de summit echt waard was? Ik weet het niet. Het hiken vinden we fantastisch maar dat hoeft niet per se naar een summit. Het uitzicht was geweldig maar ik denk dat we het onvoldoende konden waarderen. Na een korte stop op de top begon de lange lang weg terug naar 1600m. Naar boven is zwaar maar naar beneden is killing voor je knieën. Hoe blij ik was met dat bad in onze geboekte suite in de prachtige Riad? Is niet met woorden te omschrijven.

 

 


Anne