Serengeti in Tanzania
Afrika

Serengeti in Tanzania

10 Nov 2012

Het is alweer even geleden. Het valt niet mee goed beschikking te krijgen over goed internet / wifi. (Interesting fact: in New York hebben meer mensen toegang tot internet dan in heel Afrika!). We zijn inmiddels alweer in Malawi en vertrekken morgen naar Zambia, ons 5e land! In de afgelopen weken hebben we een hoop meegemaakt. Hier alvast een terugblik op een van de hoogtepunten van Tanzania, de Serengeti en de Ngorogoro krater.

Untitled

Met de haren in de wind, in een jeep crossen over de Serengeti planes. Wilde leeuwen en maar 7meter afstand. Maasai dorpen en kamperen met adembenemend uitzicht. Een cheetah met haar kleine, een reusachtige olifant tijdens het tanden poetsen en een sprookjesbos. 2 nachten slapen in het wild en op safari!!

Om 8u s’ ochtends werden we in Arusha opgehaald met de jeeps. We moesten voor 3 dagen onze kleine rugzakken inpakken. Nogal een uitdaging met schone kleding, een slaapzak en bergschoenen. Althans voor mij (Ann), Eddie heeft hier merkwaardig genoeg minder moeite mee ;-). Na 4 uur rijden kwamen we aan bij de Crater, hier moesten we langs voor we de Serengeti in konden. Prachtig uitzicht en lekker geluncht.

Untitled

De lunchpakketten waren alleen niet helemaal veilig vanwege de grote vogels, Kytes. Ongelooflijk als je iets in je hand had pikten ze precies dat stukje brood of kip mee. Ze kwamen met enorme snelheid op je af. We begrepen nu waarom de gidsen in de jeeps bleven, die lachten zich natuurlijk rot. Domme toeristen. Het uur daarop reden we langs een aantal Maasai dorpen richting de Serengeti.

Untitled

Niets was gelogen van de verhalen die we al hoorden. Het is adembenemend, enorme vlaktes met rondrennende zebra’s, statige giraffen en gazellen.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

In een jeep is het allemaal net iets indrukwekkender, het dak kon open dus met de haren in de wind wildlife kijken. We hadden een goede eerste dag! Want al snel zagen we onze eerste leeuwinnen, met kleintjes! Bizar om ze in het wild te zien, wat een beesten!

Untitled

De zonsondergang was heel indrukwekkend! Het eerste kamp was heel basic, maar er was lekker voor ons gekookt! We kregen uitdrukkelijk de waarschuwing heel voorzichtig te doen als je ’s nachts moest plassen, vanwege hyena’s die rondlopen in het kamp… Nice. We hadden als een blok geslapen dus nergens last van gehad. Wanneer je, je bewust bent van je omgeving zal er niet zo snel iets gebeuren. De dieren die er rondlopen zullen je nooit zomaar aanvallen.

De volgende dag vertrokken we al vroeg voor een sunrise safari. Heul veel nijlpaarden, bavianen en leeuwen gezien! En zowaar de mannetjes leeuw, wat niet heel makkelijk is, want daar zijn er maar een aantal van en bovendien slapen ze praktisch de hele dag. We hadden dus veel geluk! Ze waren zelfs aan het ‘paren’, heel maf om daar naar te kijken. Op een dag als vandaag gaat dat de hele dag door, ongeveer om het kwartier. Daarna gaat het vrouwtje jagen, het kost het mannetje veel energie allemaal. Ander leuk weetje: binnen een groep leeuwen is er meestal maar een mannetje, op heel veel vrouwtjes.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Een van de andere hoogtepunten die dag was de cheetah! Na lang rijden en speuren lag ie daar opeens, met een kleintje. Door de toegestroomde belangstelling (5 jeeps) voelde de kat zich een beetje ongemakkelijk. Ze nam haar welpje mee en liep weg door het hoge dorre gras. Een prachtig gezicht!

Untitled

Untitled

Untitled

Helaas hebben we de ‘big5’ nog niet compleet kunnen maken. We missen nu alleen het luipaard nog. Toen we aankwamen in het kamp, bij de Crater was het een stuk kouder, we zaten vrij hoog. Toen ik mijn tanden wilden poetsen, stond er een enorme olifant bij de watertank. Een paar meter van de tenten af! Elke avond komen ze daar om te drinken. De volgende ochtend hoorden we dat er ook leeuwen bij de douchehokjes zijn geweest.. Wij hebben dit totaal niet meegekregen, te diep in slaap.

Vandaag was het tijd voor de Ngorogoro Crater. Een beetje moeilijk uit te leggen maar de omstandigheden in die Crater zijn heel uniek voor de dieren. Er is namelijk permanent water. En het is voor de dieren mogelijk die Crater in en uit te gaan naar de Serengeti. De Crater was eerst een vulkaan net als de Kilimanjaro en zelfs hoger! Alleen is de top miljoenen jaren geleden ingestort. Waardoor het nu een Crater is. Het komt erop neer dat er binnen een relatief klein gebied heel veel wildlife is geconcentreerd, waardoor je meer kans maakt om ze te zien. Onze ogen uitgekeken! In de bossen zagen we wildebeesten, zebra’s, een bavianenfamilie en een leeuw op afstand. Verderop spotten we nijlpaarden.

Untitled

Untitled

Daarna een groep leeuwen die een ‘kill’ van die nacht nog aan het verwerken waren. Terwijl een paar vrouwtjes de boel goed in de gaten hielden, kwam de hele familie langs voor nog een stukje Wildebeest. Ook in leven hebben we deze nog in enorme getalen gezien. echt prachtige beesten. aan de compleet andere kant van de krater konden we ook nog duizenden flamingo’s een groep nijlpaarden en struisvogels bewonderen. Helaas was het na deze ochtend tijd om terug te reizen naar onze basis in Arusha.

Bekijk al onze foto’s van de Serengeti en Ngorogoro krater.

Na al dit moois was het tijd voor ontspanning. Op paradijselijk Zanzibar zijn we 4 dagen even lekker bijgekomen. Hierover snel meer!

Posted by eddyvm85


Edwin