Apo Island in the Philippines
Azie

Apo Island in the Philippines

30 Apr 2013

Apo Island is een piepklein eilandje in de Visayas, een klein uurtje varen van het eiland Negros. Volgens experts een van de beste snorkel en duik spots van de Filipijnen! Al wordt dit wel meerdere plekken gezegd. Op het eilandje zijn maar 2 “resorts” en een klein dorpje.

A Bangka from Negros to Apo Island!

A Bangka from Negros to Apo Island!
Het eiland was alleen maar bereikbaar met een Bangka boot, een lokaal vissersbootje

Wij verbleven bij Liberty Lodge, de budget optie van de twee. Dit was misschien een beetje te zien aan de simpele kamer en badkamer, maar zeker niet aan het uitzicht!

Apo Island

Uiteraard kwamen ook wij hier om de riffen te verkennen. Nog dezelfde dag huurden we snorkelspullen. Meteen vanaf het strand begon een prachtig rif. We konden onze ogen niet geloven. Overal schitterende harde en zachte koralen in alle kleuren, soorten en maten. Daar tussendoor de mooiste tropische vissen minstens zo kleurrijk! We hadden een GoPro camera gehuurd om al dit moois vast te leggen. Helaas lukt het je niet al prachtige kleuren te vangen, maar je krijgt een beetje een idee!

Apo Island

Apo Island
Nemo’s!!! (Clown fish)

Apo Island
De zwart-wit gestreepte zeeslang is een van de meest dodelijke slangen. Echter is het beestje verder niet echt agressief (naar ons) en gebeuren erg geen ongelukken als je een beetje uit de buurt blijft.

Het duurde niet lang voor we al op onze eerste zeeschildpad stuitte! Een joekel van bijna een meter in doorsnee (ze kunnen nog veel groter worden, maar dit was al huge!) bewoog zich kalmpjes door het water en liet zich niet afleiden door ons bezoek. We volgenden hem een tijdje rond en zagen hoe hij af en toe even naar boven kwam om even adem te halen. Wow!

Hier bleef het echter niet bij! Nog maar net bekomen van deze encounter zagen we alweer de volgende! Ook dit maakte het niet minder bijzonder! Uiteindelijk zagen we er 4! En dit was alleen pas met snorkelen! Hier een filmpje van de nabespreking van de zojuist gedane observaties.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was werden we ’s avonds ook nog even getrakteerd op een prachtige zonsondergang!

Apo Island

Apo Island
Op het strand speelden kinderen uit het dorp in het laatste licht

De volgende ochtend stonden onze “fundives” op het programma. Een beetje gespannen maar super enthousiast liepen we naar de duikschool om de gear voor te bereiden en de eerste duik voor te bespreken. Hoe zat dat ook alweer met die tank en die slangen? 🙂 Al gauw begon er iets te dagen en stond alles volledig aangesloten klaar en konden we richting de boot! Na een rit van welgeteld 3 minuten was het “bcd’s, masks and fins on, regulators in, and go!” voor we het wisten lagen we in het water en daalden we af tot een diepte van ongeveer 15 meter.

Apo Island

Het koraal was zo mogelijk nog mooier op deze diepte en van dichtbij! Weer zagen we 3! zeeschildpadden. Sommigen lagen een beetje te chillen op het rif en lieten zich wassen door de “cleaning fish”. Anderen zweefden met hun grote vinslagen door het water. Het was een fijn gevoel weer te duiken. De vrijheid die je hebt onder water en de wereld die zich voor je opent is niet te evenaren! Na bijna een uur onder water, heel veel Nemo’s, Doreys, een zeeslang en heul heul veul mooie koralen, klommen we terug op de boot.

Apo Island

Na een korte pauze maakten we ons op voor onze tweede duik! Dit keer moesten we een stuk langer varen dan de eerste duik; een goede 5 minuten! Het is daar echt een groot duikparadijs rondom dat hele eiland! Samen met 3 anderen en een instructeur ploften we weer het water in. Ook hier geen gebrek aan schildpadden, absurd kleurrijke riffen, prachtige vissen, waaronder zelfs een Frog Fish! Een bizar beest die echt heel moeilijk te spotten is. Zelfs toen we er met onze neus bovenop zaten was hij bijna niet te zien!

Hier een filmpje van een schildpad die even goed gewassen wordt

Apo Island

Apo Island

Apo Island

Apo Island

We besloten ons bezoekje aan Apo Island met een beklimming van de vuurtoren van het eiland en een mysterieuze zonsondergang. Echt fantastisch!

Apo Island.

We gaan een beetje in herhaling vallen. Maar Apo Island was echt fantastisch! Aanradertje 😉 (mocht je ooit in de buurt zijn!)


Anne