Rajasthan in India
Azie

Rajasthan in India

19 Jan 2013

Voor onze trouwe volgers, sorry! We lopen erg achter met de blog. We hebben in vijf weken dan ook zoveel gezien dat het bloggen er een beetje bij is ingeschoten. Wel hebben we veel geschreven en hieronder de eerste update over onze bijzondere reis door Rajasthan.

Rajasthan is een grote provincie in het noorden van India waar we, heel luxe, met onze privé chauffeur (Kumar) doorheen gecrossed hebben! Achteraf gezien zijn we erg blij geweest met deze keuze. India was nogal een culture shock na het prachtige Afrika. Waar we in Afrika dagen door niemandsland hebben gereden zagen we in India werkelijk overal mensen. Heel veel mensen produceren ook heel veel afval waar door de overheid geen regelingen voor zijn getroffen. Heel veel mensen produceren ook heel veel herrie. Op de plekken waar we zijn geweest is er weinig rust. We hebben ons met regelmaat ongemakkelijk en aangestaard gevoeld. Maar de Indiërs en India hebben ons ook ontzettend gefascineerd en we hebben enorme avonturen beleefd!! Na Delhi was onze eerste stop in Jaipur.

Jaipur ‘The Pink City’
Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan en wordt ook wel de pink city genoemd omdat alle huisjes en gebouwen roze zijn! We hebben de eerste dag na een lange rit meteen onze eerste Rajasthan dish gegeten! We kregen beiden een grote schaal met; yoghurt, rijst, curry’s, suikers, groentes en roti’s. Het was de bedoeling alles een beetje te mengen en met je roti op te eten, lekkerrr! Als toetje natuurlijk een’Lassie’ een soort yoghurt drankje met room. Overbekend in heel India. Er was dze avond een kite festival gaande en we zagen vrijwel geen toeristen.. De stad was chaos en we besloten vroeg naar het hotel te gaan. De volgende dag werden we door Kumar en guide opgehaald voor het Amber fort.

Jaipur

Jaipur

Jaipur

Jaipur

Jaipur

Jaipur

Jaipur

Een enorm fort met een soort Chinese muur er omheen in de bergen. We hebben onze ogen uitgekeken en meteen kennis gemaakt met de Indiaanse guide. We moesten namelijk overal poseren, niet helemaal ons ding maar hij wist van geen ophouden! Onze reactie na een dag sightseeing met deze guide is op onderstaande foto dan ook goed weergeven:

Jaipur

Een lange rit volgde naar Jodhpur, onze volgende stop. Het verkeer is echt bizar.. Je kunt ook maar beter lezen of slapen en niet al teveel op de weg letten..

Jodhpur ‘The Blue City’
Wat waren we blij met de Lonely Planet hier. We zaten nogal uit het centrum met ons guesthouse daarom hadden we Kumar gevraagd ons af te zetten in het centrum en op te halen. We kregen de indruk dat hij hier niet heel blij mee was maar hij ging er wel mee akkoord. We werden afgezet bij de centrale markt.. In een chaos als deze is de Lonely Planet je enige houvast. Je moet vooral flink en zelfverzekerd doorstappen om niet al teveel lastig gevallen te worden. Wat lastig is als je de weg niet weet. Uiteindelijk vonden we een leuk koffie tentje en een rooftop restaurant waar we uitzicht hadden op het fort van Jodhpur.

Jodhpur

Hier zijn we de volgende dag, compleet uitgerust met audio guide, doorheen gaan wandelen. Meer toerist konden we ons niet voelen.

Jodhpur

Jodhpur

Jodhpur

Jodhpur

Jodhpur

Jodhpur
The Blue city

Jodhpur
De lekkerste lassies van Jodhpur!

Omdat het de hele dag met bakken uit de lucht kwam hebben we de dag verder doorgebracht bij ons guesthouse waar ik de koks heb geholpen met chipata’s bakken. Ik mis het erg om in de keuken te staan!

Jodhpur

Het mooie Ranakhpur
Onderweg naar de volgende stop, Udaipur, brachten we een bezoekje aan een tempelcomplex in Ranakhpur. Wij vinden het de mooiste tempel die we hebben gezien! Hier hebben we dan ook onze tijd genomen en lekker rondgeslenterd.

Ranakhpur

Ranakhpur

Ranakhpur

Ranakhpur

Ranakhpur

‘Hip’ Udaipur
De stad waar we toeristen zagen! Udaipur oogde wat moderner. Het was een mooie stad met een groot meer. Leuk feitje, in het palace hotel is de Bond film Octopussy opgenomen! Palace hotel was helaas een beetje boven ons budget. We hebben een flinke wandeling gemaakt door de stad en we konden sandwiches en pasta eten! En geloof ons daar ben je aan toe na een week met je ogen dicht iets aanwijzen op het menu! We vinden het Indiaanse eten erg lekker maar afentoe wat Westers ga je dan wel waarderen! We hebben hier uitreaard het city palace bekeken, het zijn indrukwekkende bouwwerken maar de musea binnenin zijn helaas vrij ouderwets. Ook kon ik het niet laten de henna te proberen.

Udaipur

Udaipur

Udaipur

Udaipur

Udaipur

Udaipur

Pushkar ‘Desert camp’
Haha dit was een minder groot succes en bewees maar weer hoe zeer verwachtingen je ervaring beïnvloeden. Pushkar was volgens het kantoortje in Delhi het hoogtepunt van de trip met een kamelen tocht en ‘Desert camp’. Qua aantal dagen kwamen we goed uit en als vele het een hoogtepunt vonden wilden wij dit ook wel bekijken. We hadden via Google wat desert kampen opgezocht en het zag er allemaal veelbelovend uit. De rit naar Pushkar was niet al te lang en aangekomen bij het hotel konden we direct de bagage overzetten van de grote backpacks naar onze daypacks en werden we al opgepikt! Spannend!

Desert camp, Pushkar

Twee jongens van 20 en 18 waren onze guides en sprongen achterop bij onze kamelen zodra we het stadje uit waren. Dit had toch wel wat. We zijn misschien een beetje verwend door Afrika wat betreft natuur en er valt te twisten over wanneer een stuk land een woestijn is maar volgens ons was dit geen woestijn. Afijn we zagen een mooi kamp opdoemen en vonden het allang prima, we vroegen nog even of het daar was en er werd door de jongens enthousiast ja geknikt.

Desert camp, Pushkar

Desert camp, Pushkar

Desert camp, Pushkar

Niet veel later stopten we een kleine kilometer voor het kamp bij verlaten en vervallen hutjes. Je voelt de bui al hangen. Wij dachten hier nog even van de zonsondergang te genieten en verder te gaan. Niets was minder waar. De jongens waren namelijk al kookspullen tevoorschijn aan het halen. Toch maar even vragen waar we gingen slapen. Er werd naar een afgebroken huis met tentdoek gewezen.

Pushkar desert camp

Pushkar desert camp

Ik zal het plaatje even schetsen: De woestijn die eigenlijk geen woestijn was, de boeren en dorpjes om ons heen, de stuk of 20 straathonden, de afgebroken hutjes, de enorme kou en geen slaapzakken en het mooie desert camp nog geen halve km verder..Ik kon wel janken. De jongens konden er verder weinig aan doen en in het aarde donker teruggaan was geen optie. Beste beentje voor dus maar en de jongens geholpen met koken. Na het eten werd ons bed klaargemaakt. Dunne matjes op een plank en 2 dekens die naar straathond stonken. Wat een helse nacht, los van alle straathonden die vrijwel de hele nacht geblaft hebben, lagen er ook 3 in onze tent/hut en waren we bang overvallen te worden. Geen oog dicht gedaan dus. De terugweg geen woord. Wat waren we super chagrijnig. Pushkar zelf was totaal iets anders dan de andere steden, een beetje hippie maar wij waren helaas niet meer in de stemming.

De volgende dag voelden we ons veel beter na een goede nacht slaap. Maar goed ook want we hadden een lange rit voor de boeg naar de grote highlight van deze trip, de Taj Mahal!

Bekijk hier alle foto’s van onze trip door Rajasthan


Anne