Etosha National park in Namibia

Etosha National park in Namibia

2Voordat we India induiken hebben we nog een paar verhalen te vertellen over Afrika. Het verhaal van onze laatste safari van ons Afrika avontuur is er daar een van.

Etosha National park, Namibia

Direct na de poort werden we verwelkomd door giraffen! Eerst 3 giraffen in de bossen langs de weg. Vervolgens kruistte er een de weg vlak voor onze truck langs. De manier waarop deze prachtige beesten lopen is zo elegant en zo imposant! Dat beloofde veel goeds voor de rest van de safari! We zouden 2 dagen lang het mooie Etosha National Park bezoeken in het noorden van Namibië.

Na een middagje relaxen en een beetje zwemmen, op de bijzonder luxe camping, was net na zonsondergang tijd voor onze allereerste nightsafari! We waren een beetje sceptisch van te voren, want in het pikke pikke donker zag je echt geen hand voor ogen. De safari deden we in een grote jeep met persoonlijke gids. Als oplossing voor het donker had hij een rood zoeklicht. Dit licht zou de dieren niet verblinden in de nacht. En naast dat het gewoon een schijnwerper was, zorgde het ervoor dat de ogen van de dieren deed oplichten. Foto’s maken was echter wel erg lastig. Maar ergens was dit ook wel fijn. Hierdoor kon je helemaal opgaan in de safari.

Nauwelijks onderweg zagen we gelijk al hoe goed dit licht werkte. Na een beetje heen en weer schijnen zagen we al vrij gauw hele kuddes giraffen we opdoemen, links en rechts van de weg, misschien wel 100!

Etosha National park, Namibia

Iets verder zagen we black faced impala’s en zebra’s rond stuiteren. Door het donker stonden je zintuigen echt op scherp. Het geluid van honderden rennende hoeven hadden we nog niet eerder gehoord! De nachtsafari was nu al te gek. We keken echt onze ogen uit, terwijl de gids ons van alles vertelde over het gedrag van de dieren na zonsondergang.

Het hoogtepunt moest echter nog komen. Etosha heeft geen overvloed aan water. De dieren die er leven zijn afhankelijk van slechts een aantal zogenaamde ‘watering holes’. Dit zijn kleine meertjes of plasjes water. Dit zorgt bijna altijd voor een grote concentratie wildlife rondom deze watertjes. En zowel roofdieren als hun prooien zijn afhankelijk van deze watering holes. Je hebt dus bijna altijd actie als je hierheen gaat 🙂

Aangekomen bij zo’n watering hole zagen we al vrij gauw een aantal olifanten drinkend. De gids speurde met het zoeklicht verder langs de waterlijn,op zoek naar meer! Aan de overkant van het water doemde opeens een schim op van een enorme neushoorn, een Black Rhino! De gids doodde het zoeklicht en legde uit dat er wel een flinke kans was dat dit prachtige dier dichterbij zou kunnen komen. Na een paar minuten zwijgend naar het pikzwart van de nacht staren ging het zoeklicht weer aan. De neushoorn was rondom het meer aan het lopen en inderdaad dichterbij gekomen. Het licht ging weer uit en weer wachtten we een paar minuten. Een paar pijnlijke minuten, want naar ons idee kon de neushoorn er ook vandoor gaan! Toen het licht eindelijk weer aanging wisten we niet wat we zagen. We zagen niet de Rhino, maar een mannetjes leeuw op een paar meter van onze jeep voorbij waggelen. En een paar meter verder kwam ook nog eens de neushoorn eraan. Wow! Eerst nam de neushoorn plaats aan de waterrand, om te drinken. De leeuw deed hetzelfde een paar meter verder. Met onze adem ingehouden keken we naar dit schouwspel.

Beide beesten trokken zich echt niets van ons en elkaar aan. Ze dronken rustig. Toen de neushoorn klaar was, waggelde deze weer het donker van de nacht in. De leeuw volgde niet veel later. Hij draaide zich nog wel even om, sperde zijn bek wijd open en brulde, brulde hard! Hiermee liet hij zich nog even gelden in zijn territorium.

Etosha National park, Namibia

De rest van de safari was nog erg gaaf, maar iedereen was nog vol van wat we zojuist ervaren hadden. We spotten nog meer giraffen, zebra’s, impala’s, springboks en een african wild cat. Het was een te gekke nacht waar we helaas niet veel van kunnen laten zien.

Waar we wel veel van kunnen laten zien, was de safari de volgende dag. Vlak na zonsopgang vertrokken we voor een gamedrive die zo’n beetje de hele nacht zou duren! Vooral in de ochtend voordat het echt opwarmde hebben we ontzettend veel gezien!

Etosha National park, Namibia
Black faced impala’s in het ochtendlicht

 

Etosha National park, Namibia
Bij het bezoeken van weer een andere watering hole vielen we met onze neus in de boter. Een groep giraffen had net besloten wat te gaan drinken daar. Maar hoe kom je met je 4 meter nou een beetje fatsoenlijk bij dat water? Nou zo dus 🙂

Etosha National park, Namibia

Etosha National park, Namibia

Etosha National park, Namibia

Etosha National park, Namibia

Etosha National park, Namibia
Turtoise!

Etosha National park, Namibia
Maribu Stork in gevecht met waarschijnlijk een (dodelijke) pofadder

Etosha National park, Namibia
Struisvogels!

Etosha National park, Namibia
An en ik samen met onze buddies Dave en Ash.

Etosha National park, Namibia

Etosha
Orix!

Etosha

Etosha

Etosha

Etosha was echt fantastisch, een te gekke afsluitende safari. Wat was het te gek om het dierenrijk van zo dicht bij te kunnen meemaken!

Skills

Posted on

12 December 2012