Ubud in Indonesia

Ubud in Indonesia

Wat zou toch onze eerste stop worden in Bali.. De avond voor we vertrokken uit Java waren we er uit, Ubud! We zouden de stranden nog even op ons laten wachten en eerst het binnenland in trekken. Het begon allemaal met een boot!

In de ochtend beklommen we het Ijen plateau en om 13u zaten we in de boot naar Bali! Vanaf Java is dit slechts een half uur. Samen met de meiden waar we Bromo en Ijen mee hebben bekeken meerden we aan. Zij moesten in de buurt van Ubud zijn, dus we konden een taxi delen. Na druk onderhandelen maakten we een mooie deal en 5 uur later stonden we met onze backpacks in Monkey forest road (een bekende straat in Ubud). We vonden een leuke kamer met uitzicht op een klein rijstveld, inclusief ontbijt (de lekkerste banana pancakes ooit!), voor maar Rp.180.000 (zo’n €15) per nacht!

Our nice room in Ubud. Free rice paddy view!

Our nice room in Ubud. Free rice paddy view!

Via een vriend, Cyrille, hadden we over de mail kennis gemaakt met Ibu Heleen. De moeder van een vriend van Cyrille, woont al jaren op Bali! Wij wilden graag haar verhaal horen en zij onze reisverhalen. De dag nadat we aankwamen zijn we haar meteen gaan opzoeken. Ze heeft een prachtig huisje iets buiten het drukke centrum van Ubud. Even op bezoek werd al snel uiteten, uitgenodigd worden voor een Balinees huwelijk en een kookcursus voor twee dagen later. Heleen heeft ons tijdens het eten veel verteld over het leven in Bali. We aten bij “D’Warung”, hier zwaait Made Rai met de scepter. Wat kan ze fantastisch koken! Op de bruiloft van haar broertje de volgende dag werden we uitgenodigd. Hier konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen!

Om 09u stonden we klaar bij Heleen. We moesten wel traditioneel gekleed, ik kreeg een prachtige blouse te leen en Eddie een sarong. Een half uur later stonden we bij de ingang. We voelden ons een beetje indringers maar dat gevoel ging snel weg, de Balinezen zijn zo gastvrij! Een familielid bekommerde zich nog even om Eddie, die moest nog iets om zijn hoofd ;-).

Balinese Wedding

Balinese Wedding

Niet lang daarna verschenen de bruid en de bruidegom en wat zagen ze er prachtig uit! Echt een plaatje. Het meisje kwam van een hogere kaste en trouwde met iemand van een lagere kaste. Het ging daarom om een gestolen huwelijk, het meisje was volgens traditie letterlijk op een nacht gestolen. Ze was hierdoor voorgoed de privileges van haar vorige kaste kwijt.

Balinese Wedding

Balinese Wedding

Omdat de priester had besloten rond 17u te komen (ze laten nogal op zich wachten tijdens huwelijken) zijn we met Heleen aan de wandel gegaan over het terrein. Meteen kwamen we aan in de ‘keuken’ (nee dit was niet expres!). Made Rai was ook hier masterchef, er zouden maar liefst 1000 man die dag op het huwelijk komen. Vol verbazing keken we om ons heen, op vuur werd er gekookt en iedereen droeg een steentje bij. Eddie stond al snel met een zelf gebrouwen alcoholisch drankje, Arak, in zijn hand. We moesten van alles proeven en overal vloeide al rijkelijk de Bintang!

Balinese Wedding
Made Rai!

Balinese Wedding

Na de overheerlijke lunch hebben we het huwelijk verlaten. Voor ons en Heleen was het te warm om de hele dag af te wachten. Veel bezoekers komen drie uurtjes langs en vertrekken weer.

Balinese Wedding
De vader van de bruidegom

Balinese Wedding

Na de bruiloft zijn we langs een koffie plantage gereden. Hier hebben we de koffie loewak geprobeerd. De loewak is een soort kat die koffiebonen eet, verteert en weer uitpoept. De koffie is duur en de verwachtingen waren hoog gespannen, we vonden er beide niet veel aan. Nadat we afscheid hadden genomen van Heleen zijn wij Ubud nog even ingedoken en hebben we een koffietent bezocht die zijn vak verstond! Mijn god wat een koffie! Er stond een koffie masterchef ons vol passie te vertellen dat ze alleen handgemaakte-single-origin koffie maakten. Hij wist ons ook te overtuigen dat we de koffie zonder suiker moesten proberen. Als we het niet lekker vonden hoefden we niet te betalen. Na een slok waren we overtuigd, dit was een nieuwe dimensie koffie drinken. Eddie heeft zich direct aangemeld voor de workshop van de volgende dag. De heerlijke dag hebben we afgesloten met ‘good food’ in Bayu’s warung.

Coffee design workshop @ Seniman coffee studio

Coffee design workshop @ Seniman coffee studio

Tegalalang!

Getting lost in the rice paddies of Tegalalang

Een dagje met de scooter op pad! Verdwalen in de oneindige rijstvelden die Bali rijk is. We gingen er vanuit dat we de weg naar Ubud makkelijk zouden terugvinden en zijn lukraak wegen in gereden. Alles was zo groen! Zo kwamen we onverwacht terecht bij een mooie tempel en een restaurantje boven een jungle-achtige vallei. De rijstvelden zijn heel mooi en het is fantastisch er een dagje doorheen te scooteren. We waren heel vroeg vertrokken, tegen 12 uur werd het echt te warm. In onze kamer hebben we wat beschutting gezocht tegen de hitte.

Getting lost in the rice paddies of Tegalalang

Getting lost in the rice paddies of Tegalalang
My new favorite juice! Avocado and chocolate!

Getting lost in the rice paddies of Tegalalang

Getting lost in the rice paddies of Tegalalang

Getting lost in the rice paddies of Tegalalang

Einde middag had Eddie een workshop. Ik zou hem aan het eind komen ophalen om te eten. Haha en wat was hij enthousiast! Ze noemen wat ze doen ‘Coffee design’ maar het is veel meer dan dat het is bijna wetenschap! Aan de hand van alle verschillende brandmethoden, maalmethoden en gebruik van verschillende koffie-zet-apparatuur konden ze nauwkeurig de smaak van de koffie bepalen. Daarnaast hadden het weer een grote invloed op de smaak van de koffie en de apparatuur. Het ging zelfs zo ver dat aan de hand van hoe de instellingen van hun apparatuur veranderden over de dag, door het weer, ze praktisch het weer konden voorspellen! Ze testen de bonen dagelijks om te kijken of ze nog hetzelfde smaken of dat ze misschien van apparatuur moeten wisselen, voor het zetten van de perfecte koffie. Super interessant!
Als je ooit in de buurt ben kan ik van harte aanbevelen er in ieder geval even langs te gaan voor een kopje koffie bij Seniman!

Coffee design workshop @ Seniman coffee studio

Koken in “D’Warung”
De derde dag was het cooking day! Om half 10 had ik met Made Rai afgesproken in haar Warung. Wat had ik hier naar uitgekeken! Ik mis het koken enorm. We hebben ayam sambal sereh en loempia’s gemaakt. Ze heeft mij enorm veel geleerd over het snijden en de bereiding van de groentes en kruiden. Nu kan ik thuis een nog betere rijsttafel maken! Eddie en Heleen sloten later aan om de gerechten te proberen. Een uitgebreide lunch met ijs toe! Van Heleen heb ik naderhand nog meer recepten gekregen. We moesten nu wel echt afscheid nemen van Heleen en Made Rai, we zouden morgen vertrekken!
De middag zijn we allebei gemasseerd en heb ik bij een echte spa een facial laten doen. Heerlijk! In de avond hebben we gegeten met de meiden die we in Java hadden ontmoet die zaten ook net in Ubud.

Cooking course by Masterchef Kadek (D'Waroeng, Nyuh Kuning, Bali)

Cooking course by Masterchef Kadek (D'Waroeng, Nyuh Kuning, Bali)

Heleen, ook via deze weg willen we je graag bedanken voor de fantastische tijd in Ubud! We zijn zeker van plan nog eens terug te komen.

 

Skills

Posted on

15 March 2013