Yoga in Nepal

Yoga in Nepal

De Hatha yoga course was full on! Vorig jaar heb ik dit cadeau gehad voor mijn verjaardag van Eddie dus dit stond al een poos op ons programma. En met recht kunnen we zeggen dat dit de meest opmerkelijke dagen van onze trip zijn tot nu toe. Drie dagen lang hebben we ons ondergedompeld in de wereld van yoga en meditatie bij de Sadhana familie. Die we een heel warm hart toedragen want ze hebben goed voor ons gezorgd! Ze zijn ontzettend lief en we hebben heerlijk gegeten!

Sadhana yoga, pokhara

De yoga vond iets buiten het centrum van Pokhara plaats. Dit was wel ontspannen want het lag een stuk hoger waardoor we fantastisch uitzicht hadden over het meer. Echt weg konden we niet en daar hadden we bovendien ook geen tijd voor met een dagprogramma van 05.30 tot 20.00! Rond de middag kwamen we aan en kregen we onze vrij basic kamer aangewezen, hard bed, hurktoilet en koude douche ;-). Vervolgens een rondleiding rond het pand met de yoga zaal en de rooftop area voor eten en ontspanning.

Sadhana yoga, pokhara

Eenmaal boven werden we direct gevraagd voor de ‘chanting’ sessie van die dag. Heel veel tijd om na te denken kregen we niet. Voor we het wisten zaten we in een kringetje in lotus houding mantra’s te zingen, met de ogen dicht uiteraard. Maar goed ook als ik Eddie had aangekeken was ik er in gebleven. De rest van de dag waren we nog vrij en we sloten alleen aan bij het eten.. Dit was elke middag en avond een feestje! De vrouw des huizes kon mega goed koken!

De volgende ochtend werden we om 05.30 gewekt door een bel! We voelden ons net monniken. Met het slaapzand nog in onze ogen zaten we om 05.45 in de yoga zaal voor de morning meditation. Na wat rek oefeningen begonnen we aan een uur!! meditatie. Dat ging ons niet zo goed af.. Mijn gedachten sprongen van Afrika, naar thuis, naar het feit dat ik mijn nagels nog moest lakken en wel heul oncomfortabel zat want mijn voeten sliepen. Meditatie vraagt jaren van oefening maar het ging in de loop van de dagen wel beter al bleef het veel te vroeg 😉

Sadhana yoga, pokhara

Om 07.00 was het tijd voor en half uur thee en helaas nog geen ontbijt. Ondertussen werden de gieters klaargezet.. Dit was iets wat we met gemengde gevoelens bekeken. Het was tijd voor de nasal cleansing. De mini gieters werden gevuld met warm water en zout. We mochten voor de drie dagen ons eigen nummertje uitzoeken ik 11 en Eddie 9! Het was de bedoeling dat we de gieter eerst in ons rechterneusgat stopte en halfleeg goten met het idee dat het water er in ons andere neusgat uitstroomt. Onderstaande foto zegt meer dan 1.000 woorden. In een kringetje zaten we met een gieter in ons neusgaten met stromend water en snotjes uit ons andere neusgat. Behalve oncomfortabel voel je, je ook nog eens belachelijk. En hiermee was het nog niet afgelopen! Op allerlei mogelijke manieren moesten we onze neuzen en holtes weer schoon snuiten. Hier kwamen we op een punt dat we dachten toch echt in de zeik genomen te worden.. ‘Waar is die camera?’ Met de handen onder de oksels, buigend door onze knieën voor een op en neerwaartse beweging en een snuit door beide neusgaten deden we de chicken dance.. Ik kwam niet meer bij en het was pas half 8 in de ochtend en de eerste dag! Maar geloof ons of niet ook dit was de derde dag ‘normaal en onderdeel van het ochtendritueel’.

Sadhana yoga, pokhara

Om 08.00 (ja ik zei al dat het een vol programma was) zaten we weer in de yoga zaal. Dit keer voor de ‘morning yoga’. Inmiddels ook mega honger maar ontbijt zat er nog even niet in. Anderhalf uur lang stortten we ons op de ademhalingsoefeningen en verschillende yoga houdingen. De yoga teacher Divyan (spreek je uit als Dibban) lette er goed op dat de houdingen goed werden uitgevoerd. Het was best een opgave letten op je in en uit ademen en de juiste houding. Na een ‘morning walk’ was het dan eindelijk tijd voor ontbijt! Meestal een yoghurt met muesli, kokos en fruitjes. Hartstikke lekker maar natuurlijk zo weg!

We hadden nu anderhalf uur pauze. Het moment waar we een stoombad konden nemen! Pas de tweede dag begrepen we dit, je spieren worden ontzettend zuur!! Zoals alles een beetje abnormaal was, was het stoombad zeker geen uitzondering.. Voor 10min werden we in een kast gestopt waar enkel ons hoofd uit kwam!

Sadhana yoga, pokhara

Verder lazen we een beetje of kon ik helpen in de keuken! Om 12.00 begon de ‘afternoon meditation’. Het moment dat we eigenlijk steeds in slaap vielen. Gelukkig was het daarna tijd voor lunch! De lunch is altijd warm en bestaat vaak uit groente, curry, rijst en ei! Na de lunch die we ook nuttigen op het rooftop hebben we 2u pauze. Vooral gelezen, geslapen en geschreven.

Sadhana yoga, pokhara

Om 15.30 werden we verwacht voor de karma yoga. Dit betekende eigenlijk niets anders dan klusjes doen. Hout naar boven tillen voor het koken, bladeren opruimen in de tuin of helpen in de keuken. Na afloop een ‘chai’ thee met popcorn als beloning! En om 16.30 was het tijd voor het dagelijkse mantra’s zingen.

Sadhana yoga, pokhara

17.30 was het tijd voor de ‘afternoon yoga’. Dit was werken!! Eerst 12 keer de zonnegroet (een reeks van verschillende houdingen). Vervolgens hebben we ons in alle mogelijke en onmogelijk posities minuten lange staande gehouden. Applausje voor Eddie want dit ging hem best goed af!! Er kwam namelijk vooral lenigheid bij kijken. Na afloop voel je iedere spier in je lichaam. We renden ook altijd naar boven voor het avond eten!

Sadhana yoga, pokhara

Voor het slapen was er nog een ‘candle light meditation’. Na een aantal oogoefeningen (ja echt, oogoefeningen) moesten we minutenlang zonder te knipperen naar een kaars kijken en vervolgens blies de meditatie voorganger hem uit. Met de ogen dicht zagen we nog steeds de vlam waarop we ons moesten concentreren. Inmiddels was het 20.00 en konden we geen pap meer zeggen. Ons lampje ging uit en we lagen dan ook om 20.30 voor pampus in bed!

What a ride! Maar wat een welkome onderbreking van het reizen. Ik zit er aan te denken om het yoga op te pakken als we weer thuis zijn. We hebben veel geleerd en zijn klaar voor de tweede helft van onze fantastische reis!

Posted by eddyvm85

Skills

Posted on

10 February 2013