Cusco, meer dan een ‘gateway’
Zuid Amerika

Cusco, meer dan een ‘gateway’

6 Oct 2015

Cusco was voor ons en voor de meeste reizigers de plek om je voor te bereiden op een trek naar Machu Picchu en te wennen aan de hoogte. Maar daarnaast biedt Cusco ook een prachtig koloniaal centrum en een inzicht in de Inca geschiedenis.

Vanaf Lima, gelegen op zeeniveau, vlogen we naar deze stad in de Andes op 3500m. Beiden waren we al eens eerder op een dergelijke hoogte geweest, maar zo binnen vliegen, en niet geleidelijk stijgen, was behoorlijk heftig. Vooral ik (Ed) had het behoorlijk zwaar, met flinke koppijn en duizeligheid als gevolg. Marlon’s Guesthouse, het hostel waar we verbleven (getipt door Maurits & Marije), bood coca thee (maté de coca, het remedie hier tegen hoogteziekte) Aan. Ik dronk het als water, maar het hielp helaas niet genoeg. Om fit genoeg te worden voor de Salkantay trek ben ik daarom maar overgestapt naar de hoogteziektepillen, die we van huis al hadden meegenomen. Dat hielp gelukkig beter, maar kan soms heftige bijwerkingen hebben.

Goed… het was niet allemaal doffe ellende natuurlijk. Zoals ik al zei, Cusco heeft een prachtig oud stadscentrum gebouwd op heuvels. Verder kan je er heerlijk vegetarisch uit eten. De cavia, die daar ook veel geserveerd word, hebben we toch maar even laten staan. We hebben heerlijk de stad rondgedwaald en echt genoten!

Plaza de Armas
Het hart van de stad. Hier komt alles samen. Het koloniale verleden, de Inca geschiedenis, maar ook de Starbucks, Burger King, Pizza Hut en ’touts’ die je tourtjes proberen te verkopen.

P9290373-0.jpg

Mercado de San Pedro
Dit is een supertoffe markt waar we een aantal keren naartoe zijm geweest. We gruwelden van varkenskoppen en koeiensnuiten, kochten groenten, dronken sapjes en kochten een Alpaca trui voor An.

San Blas
Op een van de vele heuvels van Cusco ligt de mooie wijk San Blas. Wanneer je door de nauwe straatjes, de duizeligheid onderdrukkend, omhoog klimt heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en de aangrenzende bergen. Ook aten we hier een aantal keer bij het supergoeie veganistische restaurantje Greenpoint. Een 3 gangen menu kost hier maar 12 soles (= nog geen 4 euro) en was echt heerlijk!


Edwin