My Beautiful BA
Zuid Amerika

My Beautiful BA

23 Sep 2015

Buenos Aires met haar grootse architectuur, schitterende wijken, cultuur, zondagsmarkten, rode wijnen, steak, Boca, blue dollar market, brunches, muziek, emoties en natuurlijk haar tango. Als ik een stad moet noemen die mijn hart heeft gestolen is het Buenos Aires. We hadden een volle week de tijd, exclusief een bezoekje aan Uruguay tussendoor.

A sunday in BA
De eerste zondag hebben we van de wijk Palermo naar de wijk San Telmo gelopen. Via plaza Mayo, waar Evita haar grote toespraak hielt. Hier begon ook de sunday street fair van San Telmo die we niet mochten missen! Een gigantische straat met marktkraampjes, antiek, eten, muziek, zang, gepassioneerde Argentijnen en tango! Het is oorspronkelijk een wijk met allemaal antiekzaakjes en op zondag gebeurt alles buiten. Uren hebben we hier rondgeslenterd en geluncht boven het bekende Plaza Dorrego.

Blue dollar market
Aangekomen in Argentinië betekende ook een vreemde situatie met een officiële en iets minder officiële koers (blue dollar market) voor het wisselen van geld. We hadden zitten dubben hoe we dit moesten aanpakken. Wanneer je geld pint krijg je de officiële koers van 10 peso’s voor 1 euro. De onofficiële koers ligt op 15 peso’s voor 1 euro. Wanneer je cash wisselt, buiten de banken om krijg je dus meer waar voor je geld. Maar veel cash meenemen was niet echt een optie omdat we eerst door Brazilië reisden. We hadden van reizigers begrepen dat het voor iedere munteenheid geldt dus we hadden wat extra Braziliaanse reaals meegenomen. In Uruguay konden we wel dollars pinnen. Het wisselen is de normaalste zaak van de wereld en totaal niet dodgy. Sterker nog het gebeurde allemaal in een drukke winkelstraat met politie. Maar spannend blijft het wel. We hadden gehoord van deze straat en dat we vanzelf gefluister zouden horen met het aanbod om te wisselen. En jahoor, dat duurde niet lang. Maar we liepen net zolang door tot we iemand zagen waar we een goed gevoel bij kregen. Vervolgens wisselde we een relatief klein bedrag in een kiosk die fungeerde als bank. En hoe ironisch tegenover een bank stond. We maakten behoorlijk wat winst!

Na een midweek in Uruguay waarover je hier meer kunt lezen, kwamen we op een zaterdag terug in BA in ons Airbnb appartement in de wijk Palermo! Wat relaxed! Onze eigen ruimte. We aten de steak van ons leven bij Don Julio en dronken een cocktail bij het hele hippe Verne. De tweede zondag in BA trakteerde we onszelf op een brunch bij Pehache in Palermo. Een restaurantje met een super lief binnentuintje en veel te veel eten, maar heerlijk! En muziek! We vervolgden onze weg naar het beroemde cemetry van Recoleta en een wandeling door het park. De zondagavond eindigde we met de klassieker Riverplate en Boca in een kroegje, helaas niet in het stadion.

La Bomba De Tiempo
Maandag was een beetje regel dag, geld wisselen en boodschappen. Veel te dure boodschappen in een soort mall waar ik doorgaans instant chagrijnig van word en nu dus ook. Gelukkig konden we de avond ietsje anders besteden. Iedere maandagavond is la bomba de tiempo, een groot spektakel voor locals en toeristen. Op een soort industrie terrein, speelde een grote percussieband in twee uur de zaal helemaal plat. En we vonden het te gek! Check hier een filmpje!

Boca’s
Geen bezoek aan BA is compleet zonder een bezoekje aan de wijk Boca’s! Het is een grote wijk en slechts een klein deel is toegankelijk voor toeristen. We besloten de metro in te ruilen voor een busrit die rechtstreeks van Palermo naar Boca reed. Die erg lang duurde en steeds leger werd. In de bus werden we nog extra gewaarschuwd door een local dat we bepaalde gebieden echt niet in konden. Carmalito is de straat waar we kunnen rondlopen tot het Boca stadion. Het was een gave wijk maar het voelde wel een beetje kermis achtig. Daarom eerst maar een bezoek aan het boca stadion! We kochten tickets voor het hypermoderne museum maar de highlight was natuurlijk het stadion zelf. Volgens Eddie uniek in zijn soort, enthousiast vervolgde hij “je ziet nooit dat je zo dicht op het veld zit!! Nadat we even bleven plakken kochten we een broodje chorizo en liepen we de madness in. In de avond ontmoette we Carlijn die ik via Norah ken en die al een poos in BA woont. Samen met een vriendin nam ze ons mee naar een open folk night! Super toffe bandjes en super leuk om meer over de cultuur en het leven in BA te horen. Thanks voor alle tips Carlijn!!


Anne