Rio de Janeiro in Brazil
Zuid Amerika

Rio de Janeiro in Brazil

30 Aug 2015

In april dit jaar hakten we de knoop door, we gaan opnieuw op reis. Hoelang? Dat weten we nog niet precies. Zuid-Amerika en Brazilië leken ons een goede start. Nadat we afscheid hadden genomen van vrienden en familie stapten we 20 augustus in het vliegtuig om 11 uur later aan te komen in het bruisende Rio!

Al was het voor ons al ruim 02.00 ‘s nachts het aanbod om ergens een hapje te eten met wat mede hostel-gangers konden we niet afslaan. Zo kwamen we meteen goed in de stemming. Na een eerste steak lagen we tevreden in ons kamertje in ons hostel bed. (Discovery hostel is overigens echt een aanrader voor je verblijf in Rio).

Walking tour en Ipanema Beach

Van tevoren hadden we erg veel verhalen gehoord over Rio. Het is er gevaarlijk, je kunt geen camera meenemen wanneer je de stad bezoekt en kom niet in bepaalde gebieden, wanneer het donker wordt. Dat laatste is zeker waar, maar ook een kwestie van gezond verstand. Wij hebben ons niet onveilig gevoeld. We proberen ons bewust te zijn van onze omgeving, niet in het rond te zwaaien met waardevolle spullen en het advies van locals op te volgen. Je kunt natuurlijk enorme pech hebben, maar door geen onnodige risico’s te nemen kan er niet veel gebeuren.

De eerste ochtend werd er door het personeel van Discovery hostel meteen met ons meegedacht, “you guys should join the free walking tour!” Dat leek ons een goed idee. Meer informatie over de geschiedenis en de hoogtepunten van het centrum en de buurt Lapa.

De beroemde Escadaria Selaron! Het levenswerk van een Chileense kunstenaar. Je kunt tegeltjes vinden van over de hele wereld!

Helemaal ‘Free’ was de tour natuurlijk niet. De tip was uiteraard erg welkom 😉 en we kregen nog 10 aanbiedingen voor andere tours, die we beleefd afsloegen. Maar interessant was het zeker! De Braziliaanse geschiedenis is nog jong en hangt nauw samen met de Europese geschiedenis.. Misschien wijden we hier nog een blog aan, later.

Die middag konden we niet wachten om Leblon, Ipanema en Copacabana Beach te bekijken! Leblon en Ipanema zijn geliefd onder de inwoners en dan vooral bij strandpost 9 en de sunset vanaf Pedra de Arpoador. Copacabana oogde ons een beetje als vergane glorie. Een gigantische strook strand maar volgebouwd met beton uit de jaren 60/70.

Ipanema beach

Voor het avondeten werd er opnieuw voor ons nagedacht, we konden aansluiten bij een groep om een echt Braziliaans buffet mee te maken. Pepertje duur (kwam ik achter toen we al hadden toegezegd) en dit ging enigszins onder leiding van een Amerikaan oh nee wacht, een New Yorker. En het eten? Niet te haggen. Ok, we moesten weer zelf gaan nadenken dit was een harde (lees vooral dure) maar wijze les.

Cristo Redentor en Sugerloaf Mountain

Beide in een dag. We blijven immers Hollanders die alles willen zien en liefst zo efficiënt mogelijk. Gelukkig komen we er (nu, een week later) inmiddels aardig in en hebben we minder haast. Na een stevig ontbijt was de eerste uitdaging de bus naar Parque Lage. Vanuit hier kun je goed hiken tot de top waarop Cristo Redentor tevreden uitkijkt over de stad. De bushalte vonden we al snel en voor we het wisten gingen we in topsnelheid door het verkeer van Rio. Nadat we met hulp van een goede kaart, idee hadden dat we de bus uit moesten, ging ik het toch maar even vragen. De dame die ons de tickets verkocht sprak slechts Portugees en uit haar gebaren maakte ik op dat we de bus uit moesten. Toen we verder liepen stopte dezelfde bus weer naast ons en de chauff gebaarde dat we weer in moesten stappen. ohh. Het was nog twee haltes, die we met liefde hadden gelopen maar we vonden het te attent om niet nog even mee te liften. Dus hup de bus weer in. Parque Lage is een juweeltje op zich:

De hike die daarop volgde was not easy! Het ging bijna twee uur lang behoorlijk steil omhoog. Gelukkig werden we vergezeld door wat aapjes en andere toeristen. Ondanks alle waarschuwingen hadden we bedacht deze twee attracties op een zaterdag te doen. Toen we de top en dus Cristo bereikten snapten we de waarschuwingen wel. Het zag er ongeveer zo uit:

Toen we bovenkwamen hing er zo’n dicht wolkendek dat we Christo zelf niet konden zien, laat staan het uitzicht. Gelukkig konden we erom lachen en hebben we een poosje gewacht, en ons enorm vermaakt met alle poses, tablet fotografen en selfie sticks. Er ging plots een luid gejuich op, Cristo kwam tevoorschijn! En eerlijk is eerlijk indruk maakte dit wel:

Tijd om naar beneden te gaan. Dezelfde route terug hiken zagen we niet zo zitten, maar een busje naar beneden werd een uitdaging. Tickets kon je alleen beneden kopen. Ohh. We besloten maar gewoon te beginnen met lopen en kwam vrijwel direct een wild gebarende man tegen, ook hij sprak alleen Portugees. Voor R$10 zou de man ons helemaal naar beneden brengen. Een beetje suspicious zaten we even later in zijn busje. Bleek nergens voor nodig, we werden netjes afgezet bij een bushalte, waar we zo op de bus naar ons hostel konden stappen. Omdat we een uur in de wind stonken, eerst opfrissen en toen door naar Sugarloaf! Met een lift naar boven en alleen maar genieten van het fantastische uitzicht op Rio!

We hadden ons voor het avondeten ingeschreven voor een typische Braziliaanse dish in ons hostel: feijoada. Zwarte bonen, varkensvlees en een vreemde zanderige substantie. Nee, van het eten zijn we nog niet echt fan. Maar daar waren we van tevoren een beetje op voorbereid.

Hippie markt, fietsen en voetbal!

De hippie markt in Ipanema op zondagochtend mochten we (ik) niet missen. Een groot plein vol met armbandjes, sarongs, kunst en tassen! Heerlijk om even rond te neuzen! Dit was ook de start van onze fietstocht langs het grote meer. We huurden voor weinig geld twee fietsen en hebben eerste de hele kust af gefietst waar alle hardlopers, bodybuilders en boarders op zondag de ruimte hebben omdat de weg autovrij wordt gemaakt!

Er staat ook overal fitness apparatuur langs de stranden, waar uitgebreid op wordt getraind. We hebben echt onze ogen uitgekeken! Zelf hebben we vooral gewoon lekker op het strand gelegen en geluncht en we zaten zo lekker dat we een beetje moesten haasten terug naar ons hostel voor de voetbalwedstrijd! Lees hier meer over de voetbalgekte!

De laatste dag hebben we een favela tour gedaan, sushi gegeten en plannen gemaakt voor de aankomende dagen. De eerste busrit van vijf uur zat er aan te komen richting Paraty!


Anne