Roatrip Salta & Jujuy 
Zuid Amerika

Roatrip Salta & Jujuy 

15 Dec 2015

Een paar weken geleden hebben we acht dagen lang een auto gehuurd om noord Argentinië te bekijken. Een eigen auto, wat een vrijheid! Stoppen waar we willen voor foto’s, eten, wandelingen of om gewoon te kijken en te genieten van het fantastische landschap. We loved it!

We vertrokken na de spits uit de stad Salta. We hadden niet echt lekker weer in Salta, maar we hadden een geweldige B&B! Maar twee super schattige kamers en de eigenaren hebben ons zelfs rondgereden in de omgeving, ondanks onze behoorlijke kater. We waren er namelijk in het weekend en de zaterdagnachten staan in het teken van peña’s! Bandjes die de hele nacht (echt tot in de vroege uurtjes) volksmuziek spelen. Toen wij het om 04.00 echt hadden gezien, was het feest nog in volle gang!

Salta – Tilcara

Door de regenwolken heen kwamen we door prachtige natuur rondom de steden Salta en Jujuy. Na de grote stad Jujuy reden we prachtige natuur in en brak de zon volledig door! Wat een geluk! Er klopte wederom niets van de weersvoorspellingen. We maakten meteen gebruik van de vrijheid om te stoppen voor foto’s, wanneer we iets moois zagen en het rijden vonden we allebei heerlijk! Tilcara voelt en oogt een beetje als het wilde westen. We arriveerden einde middag bij hostel Malka. En we hadden geluk, we konden aansluiten bij een percussie les! Wat we niet wisten, was dat deze les voor gevorderden was en we hebben ons twee uur in het zweet gewerkt om de groep bij te houden! De techniek is super lastig, maar echt super tof om eens te proberen!

Tilcara – Iruya – Purmamarca 
58 kilometer dirt road gingen we afleggen om Iruya te bereiken. In Salta hadden we van iedereen gehoord dat je hier geen 4WD voor nodig had en dit prima kan doen met je auto. Rustig rijden, kregen we mee. Ik besloot te beginnen en the wheel over te geven aan Eddie wanneer het niet meer ging. Bleek niet nodig! Ik heb een nieuwe hobby gevonden sjezen over zandwegen, beekjes, door haarspeldbochten, de bergen in. Het landschap was weer totaal anders! De stad Iruya is super pittoresk! Op de weg terug pikten we onderweg nog wat locals, een vrouw met 2 kinderen em erg veel bagage, op die aan het liften waren. Met ons gebrekkige Spaans voerden we een soort vangesprek met elkaar. Begrijpen doe je elkaar niet helemaal, maar beel leuk is het wel!

Purmamarca was de volgende stop, dit keer reed Eddie! Het was een pittige klim omhoog! Na een ochtend en middag rijden kwamen we aan in het dorpje. Gelegen tussen schitterende bergen in honderden verschillende kleuren rood. Een sunset walk sloten we af met een terrasje! Dat hadden we lang niet gezien.

Purmamarca – Cachi

We hadden een lange dag rijden voor de boeg vandaag. Opnieuw door de steden want we gingen het gebied onder Salta bekijken. De route vervolgde zich door een berggebied, opeens was alles groen! We hadden heerlijke broodjes voor lunch, die we na een nieuwe lifter opgepikt te hebben, opaten op een winderige plek. We moesten flink klimmen en na 5u rijden mocht Eddie het overnemen. De asfaltweg veranderde in dirt road en om de drie haarspeldbochten werd het een graad kouder en mistiger. Op 3680m was het steenkoud en zagen we niets door de mist, geen uitzicht en ook de weg of tegenliggers nauwelijks.

We tuurden door het raam en na honderden haarspeldbochten zag ik op onze app dat we de laatste naderde! Nogal vreemd, we waren op het hoogste punt… Dat hield in dat alles vanaf nu in een rechte weg naar beneden moest gaan. En dat gebeurde, we reden onder de mist uit en de hemel brak open! We waanden ons in een sprookjesachtig landschap met bergen, cactussen, rotsen en een lange rechte weg voor ons.

We verbleven iets buiten de stad Cachi, in Finca La Paya. Opnieuw kwamen we terecht in een droom. We verbleven in een prachtige opgeknapte boerderij, in ruime kamers. Met een drie gangen menu voor €10, met een groentesoep!?, biefstuk en dessert. We brachten onze tijd door met het uitlaten van de de super lieve hond en relaxen.

Cafayate

Onze laatste bestemming! De wijn capital van noord Argentinië. Hiervoor moesten we echter wel zes uur lang hobbelen over een dirt road. Maar wat was het waanzinnig mooi. Compleet anders dan de dagen ervoor met puntige witte rotsen en een hoog gebergte op de achtergrond. Bijna op bestemming aangekomen kregen we een klapband! Beiden hadden we nooit eerder een band verwisseld maar hoe moeilijk kon het zijn? Niet moeilijk! In 40 minuten waren we weer op pad! 

 

Aangekomen in Cafayte ontdekte we een tweede zachte band. Eerst maar naar de garage dus, door een vrijwilliger bij het hostel werden we geholpen en hij reed zelfs met ons mee naar de garage. Het hele grapje kostte ons slechts €9, voor twee opgelapte banden. De middag brachten door we met Renee en Jordi, een Nederlands koppel, op een hele mooie bodega. Wijn proeven en kaas eten met een fantastisch uitzicht. Voor de zoveelste keer voelde we ons de koning te rijk. De dag daarna brachten we door met een lange en hele warme maar mooie wandeling.

 

Cafayate – Salta

De laatste dag van onze Roadtrip! Samen met Renee en Jordi reden we via de Quebrada de Cafayate terug naar Salta. Bloedheet maar wederom een rit door een soort canyon waar we onze ogen uitkeken. Overal op de wegen was het super rustig, we hadden het seizoen goed uitgekozen! Over prachtige wegen tourden we terug naar ons startpunt, Salta. Voor de avond stond ons een lange busrit te wachten, maar liefst 21 uur lang naar Mendoza. Maar dat is voor een volgende keer!  


Edwin