Sao Paulo is a ‘monster’ 
Zuid Amerika

Sao Paulo is a ‘monster’ 

9 Sep 2015

“Sao Paulo is a monster.” Dit is de eerste zin in de Lonely Planet over Sao Paulo (ook wel Sampa genoemd). Met 20 miljoen mensen, 150 musea, 12.500 restaurants en 15.000 barretjes is het de grootste stad van het zuidelijk halfrond. Zelfs locals verdwalen en de 1300 verschillende buslijnen helpen hier niet bepaald bij. We konden er niet omheen reizen met de route die we in gedachte hadden dus we moesten er doorheen. To be honest, hier zijn we doorgaans niet op ons best. Alle hostels uit de Lonely planet waren al volgeboekt (het liefst pakken we in dit soort steden de voor de hand liggende opties maar dat ging dus mooi niet door). Afgaan op tripadvisor was plan B. Zo kwamen we op Brazilodge in het zuiden van deze metropool. Slechts een rechtstreekse metrolijn van de bus terminal af. Nadat we opnieuw keurig op tijd aankwamen vanuit Paraty (heel wat anders dan wat we kennen van Azie) moesten we eraan geloven..

In de terminal ging het soepel, bordjes met metro + onze bestemming. De metro kwam direct en na een beetje klooien met de backpacks, staan of toch zitten want het is best lang, kwamen we aan bij onze halte. Hier moesten we aan de wandel met volle bepakking en waren we nog onzeker in wat voor een wijk we zaten. Dus je bent behoorlijk alert. Na 20 minuten vonden we ons hostel. Behoorlijk zelfvoldaan plofte we op bed in een moderne fijne kamer! De volgende uitdaging, eten. We zijn nu al super happy met de app, foursquare. We zaten in een totaal ander deel van de stad dan waar we tot nu toe over hadden gelezen. En na een lange dag reizen wil je niet teveel gedoe maar wel lekker eten. We kwamen er zo tot onze verbazing achter dat we in een super hippe wijk zaten met micro brouwerijen, wijn barretjes en boetiekjes. Na wat speciaal biertjes zaten we veeel te vroeg (voor Sampa’s begrippen) in ons eentje aan een tafeltje in een restaurant. Maar dat deerde niet we hadden honger en het was lekker!

De hele volgende dag hebben we het oude centrum bekeken. Een interessante maar niet per se hele mooie route. Vervolgens stonden we in hartje centrum met honger en niet echt iets leuks om te eten. Geen goed uitgangspunt. We besloten het centrum om te wisselen voor het business district. Ergens hier zou een heel goed biologisch restaurant moeten zitten, die we vonden met de app maps.me (nog zo’n aanwinst, offline kaarten) waar we nu al giga fan van zijn. Yes! Gezond eten! Dat is een behoorlijke uitdaging in Brazilie. De rest van de middag hebben we wat dingen uitgezocht en geboekt voor het vervolg van de reis.

  

  

‘s avonds werd het pizza! Pizza restaurants zijn er in overvloed maar we hadden een goede gevonden. Een behoorlijk fancy restaurant waar we een voorgerecht en twee pizza’s bestelden…een beetje dom van ons en we hadden duidelijk nog niet geleerd van eerdere dagen. We konden namelijk prima samen 1 pizza delen, dat is ook heel gewoon hier. We hadden dus veel te veel eten. En de ober had duidelijk weinig zin om ons dit uit te leggen. We deden ons best maar we kregen toch nog een paar stukjes mee in een doggy bag.

Al met al viel Sao Paulo ons 100% mee en is het ook echt een bezoekje waard wanneer het toch op je route ligt!


Anne