Tour de Uyuni
Zuid Amerika

Tour de Uyuni

13 Nov 2015

Dit is nu al absoluut een van de hoogtepunten van onze reis door Zuid Amerika. In 3 dagen scheurden we in een Toyota Landcruiser over zoutvlaktes, maanlandschappen, langs laguna’s in verschillende kleuren, een train cemetry en zagen we cactussen, flamingo’s, lama’s, stone trees, geisers, hotsprings en heel veel zout. Salar de Uyuni bevindt zich op de altiplano van Bolivia, soms wel op hoogtes van bijna 5.000m! Deze tour deden we samen met de Polen die we eerder hadden ontmoet, een Franse jongen (Frenchie) en Dionni, onze gids.

Dag 1: zout ???? 

Net buiten het fantasieloze dorpje Uyuni bevond zich onze eerste stop; het ’Train Cemetry’. Midden op een open vlakte vonden een flink aantal wagons en locomotieven hun laatste rustplaats. Deze bizarre bezienswaardigheid mochten we niet alleen aanschouwen, maar ook beklimmen!

Daarna was het zout. Zo ver je kon kijken, ruiken en proeven, was er zout. Het is bijna onwerkelijk om hier met een jeep overheen te crossen. Een enorme spierwitte vlakte die afsteekt tegen de heldere blauwe lucht. We moesten ons dan ook meerdere malen insmeren om niet levend te verbranden. Onze gids was groot fan van het maken van groepsfoto’s, hier zul je er behoorlijk wat van tegenkomen in deze blog ;-). En uiteraard deden we ook een fotoshoot met het vertekende diepte. Erg cliché, maar we hebben er erg veel lol mee gehad!

Midden op de vlaktes reden we ineens tegen vreemde ‘eilanden’ aan met enorme cactussen. Vanaf de top van deze eilanden kon je pas echt goed zien hoe immens groot de ze vlakte is! Het is zo surreëel, dat je door een droom lijkt te lopen. We lunchten en sliepen in een zouthotel! Het zouthotel was niet zo sprookjesachtig als het klinkt, maaaarrr wel bijna helemaal gemaakt van zout! De muren, bedden, tafels en stoelen. Ik kon het niet laten, stiekem toch even aan de muren te likken om dit te testen.

Dag 2: Laguna’s en flamingo’s

Via vulkanen, langs bizarre rotsformaties en over open vlaktes klommen we langzaam richting de 4500m. Vandaag was het tijd voor enorme meren met Flamingo’s. Ik wist niet dat deze prachtige vogels op deze hoogte konden overleven, maar blijkbaar zijn 3 rassen die het hier blijkbaar erg fijn vinden. Dat bleek wel want we zagen er honderden!

Op deze hoogte was er nog meer leven. Lama’s, veul lama’s! Wat een toffe beesten zijn dit toch. Een beetje onhandig schuifelen ze rond en vullen ze de dag met een beetje grazen. Degenen met een ’jefe’ (baas), hadden het ’geluk’ dat ze versierd werden gekleurde lintjes. Het  knappe neefje van de lama, de vicunha, paradeert hier ook rond. Verder zagen we ook nog een Viscacha! Dat is een groot konijn met een lange gekrulde staart en enorme snorharen. Bizarre beesten!

Dag 3: Geisers en meer Laguna’s

Na een koude nacht en avond met iets te veel wijn en rum, stonden we alweer om 04.00 naast ons bed. We begonnen de dag met een race tegen de klok om op tijd bij een enorm veld met geisers aan te komen, op tijd voor de zonsopkomst. Dat lukte! Wat een prachtig gezicht. Aan de voet van meerdere vulkanen van bijna 6000m lag een enorme open vlakte met overal opspuitende stoomwolken en blubberende modderpoelen. Overal hing de enorm sterke geur van rotte eieren; zwavel, maar de opkomende zon verlichtte het hele tafereel heel magisch.

Om bij te komen van de inspanningen van de afgelopen dagen, vervolgden we onze derde en laatste dag van de tour met een bezoek aan thermische baden. Op een hoogte van 4950m dobberden we een uurtje rond met uitzicht op een prachtig meer en het Andes gebergte in de achtergrond.

We sloten deze fantastische tour af met een bezoek aan nóg 2 Laguna’s. Geen flamingo’s meer, maar wel de mooiste lagoons van allemaal; Laguna Verde, die normaal gesproken groen gekleurd is door de combinatie van algen en een grote hoeveelheid lithium in de grond, en Laguna Blanca. Deze laatste was mijn favoriet. Op het bijna perfect spiegelende water oppervlak spiegelden de toppen van de Andes. Wow!

Vanaf hier was het nog een kort ritje naar de grens met Chili, die we overstaken naar het plaatsje San Pedro de Atacama. We waren vol van al het natuurschoon van de afgelopen dagen, maar stiekem ook al wel benieuwd Chili en de Atacama woestijn!


Edwin