Voetbalgekte van dichtbij
Zuid Amerika

Voetbalgekte van dichtbij

31 Aug 2015

Lang had ik hier al naar uitgekeken; het bezoeken van een voetbalwedstrijd in Zuid Amerika! Vandaag was de dag! Met ruimte voor ruim 78.000 voetbalgekken is het Maracanã stadion het grootste stadion van Rio de Janeiro en Brazilië. Het is recentelijk gerenoveerd voor meer dan $800 miljoen, om het klaar te stomen voor het afgelopen WK voetbal en de aankomende Olympische Spelen.

Flamengo is een van de vier clubs uit Rio die gebruik maakt van dit stadion. Via ons hostel hebben we kaartjes kunnen regelen voor de topper tegen de huidige nummer 1, Sao Paulo. Vol was het stadion helaas niet. Het lukt zelfs de Flamengo fans niet om 78.000 stoelen te vullen. Desalnietemin bruiste het Maracanã 90 minuten lang.

We zaten midden tussen de fanatieke supporters. De hele wedstrijd lang werd er met zoveel passie gezongen, gedrumd, gedanst en met vlaggen gezwaaid. Een sfeer als deze had ik nog nooit meegemaakt in een Europees voetbalstadion, echt kippenvel.

De eerste helft was erg slordig. Constant verspeelden beide partijen klungelig de bal. Het was mooi om te zien hoe heftig het publiek hier op reageerde; handen naar de lucht, gevolgd door een hoop wegwerp gebaren en iets met iemands moeder. Flamengo had de 1e helft weliswaar misschien de overhand, maar het was Sao Paulo die op een 0-1 voorsprong kwam via een corner. Vlak voor rust kwam Flamengo gelukkig nog terug met een bal die in de kluts voor de voeten van de Flamengo spits terecht kwam. Iedereen sprong op, juichte danste en zong. Rust.

De 2e helft kwam Flamengo goed uit de startblokken met 3 monsterkansen. De laatste, van de 3 ging erin; 2-1! Het Maracanã ontplofte! Flamengo zette nog harder aan en scoorde uiteindelijk de verlossende 3-1 rond de 70e minuut. Sao Paulo kwam er de resterende tijd niet meer tussen en tijdens de ‘wave’ werd er afgefloten. Gejuich uit 42.000 kelen. Alle supporters begaven zich al zingend richting de uitgang van het stadion en de metro. Terug in m’n hostelbed heb ik de wedstrijd en alles daar omheen nog wel 10 keer voorbij zien komen. Wat een ervaring!

Lees ook onze blog over Rio de Janeiro


Edwin